Czas przygotowania: ok. 30 min + czas chłodzenia
Porcja: 12 kawałków
Poziom trudności: średnie
111 kcal / 1 porcję (140 g)

Wartości odżywcze na 100 g:

Kalorie: 80.4 kCal
Białko: 3.8 g
Tłuszcze: 2.3 g
Węglowodany: 11.8 g
Błonnik: 1.0 g

 

 

 

 

Składniki:

  • 3 szklanki Zimnego Mleka ROBICO 3,2%
  • 500 g musu dyniowego (przepis na mus poniżej)
  • 4 opakowania galaretki cytrynowej bez cukru
  • 500 ml wody
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (50 g)
  • Mus dyniowy:
    – 300 g miąższu z dyni
    – 250 ml Zimnego Mleka ROBICO 3,2%
    – 1 jajko klasy M
    – 1/2 łyżeczki cynamonu
    – Szczypta gałki muszkatołowej
    – 1/2 łyżeczki tartego kardamonu
    – 1/3 szklanki cukru trzcinowego (50 g)
    – Sok z 1/2 cytryny

Jak przygotować:

KROK 1: wszystkie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 2: Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, jajko oraz przyprawy korzenne. Całość dusimy aż dynia będzie miękka. Odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 3: Dodajemy sok z cytryny i blendujemy na gładką masę.
KROK 4: Rozpuszczoną galaretkę wlewamy do miski miksera i ciągle mieszając dodajemy 2 szklanki musu dyniowego oraz szklankę mleka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy
KROK 5: Okrągłą blachę o średnicy ok 25 cm lekko natłuszczamy i wylewamy do niej całą gotową masę.
KROK 6: Wstawiamy do lodówki na cała noc do stężenia
KROK 7: Podajemy z odrobiną syropu klonowego

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)