Czas przygotowania: ok. 10 minut
Porcja: 1 porcja
Poziom trudności: łatwe
493 kcal / 1 porcję (235 g)

 

Wartości odżywcze na 100 g:

Kalorie: 210 kCal

Białko: 9.3 g

Tłuszcze: 9.5 g

Węglowodany: 18.8 g

Błonnik: 2.5 g

 

Składniki:

  • 0,25 szklanki Zimnego Mleka ROBICO 2% (60 g)
  • 3 łyżki mąki owsianej (50 g)
  • 2 jajka klasy M (100g)
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (15 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Jak przygotować:

KROK 1: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
KROK 2: Żółtka mieszamy energicznie z mąką i mlekiem.
KROK 3: Delikatnie i powoli mieszamy pianę z ubitych białek z masą z żółtek.
KROK 4: Oliwę podgrzewamy na gorącej patelni i całą gotową masę wylewamy na patelnie.
KROK 5: Smażymy na małym ogniu około 5 minut aż się zarumieni, przekładamy na drugą stronę. Podajemy z ulubioną konfiturą lub syropem klonowym.

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).