Czas przygotowania – 10 minut

Porcja – 4 osoby

Poziom trudności – łatwy

133,1 kcal/porcja

Kalorie: 70,61 kCal

Białko: 2.93 g

Tłuszcze: 1.93 g

Węglowodany: 11.93 g

Błonnik: 1.80 g

Składniki:

  • Zimne Mleko Robico 2% – 460g (2 szklanki)
  • Dynia – 210g
  • Kakao 16%, proszek – 20g (2 łyżki stołowe)
  • Daktyle, suszone – 50g
  • Cynamon mielony – 4g (łyżeczka)
  • Kardamon mielony – 2g (łyżeczka)
  • Imbir korzeń – 5g
  • Sól himalajska różowa – 3g (szczypta)

Jak przygotować:

KROK 1: Dynię przekrój na pół, następnie połóż na blasze piekarnika skórą do dołu i piecz w skorupie w 200 stopniach C przez około godzinę (lub do czasu, aż dynia będzie miękka). Następnie usuń pestki, a potem wydrąż łyżką miąższ z dyni i zmiksuj go blenderem na gładkie purée.

KROK 2: W tzw. międzyczasie daktyle namocz w ciepłej wodzie przez kwadrans. Następnie odlej wodę i dodaj daktyle razem z Zimnym Mlekiem Robico, kakao, upieczoną i rozgniecioną na puree dynią, a także przyprawami do naczynia blendera. Zmiksuj wszystko na gładki i aksamitny koktajl.

KROK 3: Rozlej do szklanek. Na górę nałóż spienione ZIMNE MLEKO Robico. Koktajl ten najlepiej bedzie smakował z podprażonymi na bestłuszczowej patelni pestkami dyni.

* Jesienny koktajl z dynią i kakao to świetny sposób na podniesienie odporności w trakcie słoty. Dynia silnie odkwasza organizm, wzbogaca jadłospis w cenny beta-karoten, a także witaminy z grupy B. Dodatek pestek dyni nada mu charakterystycznego smaku, a także wzbogaci jego wartość odżywczą w cenny magnez i cynk.

Smacznego!