Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 6 porcji
Poziom trudności: łatwe
146 kcal / 1 porcję (400 g)

Wartość odżywcza na 100 g potrawy:
Kalorie: 36.9 kCal
Białko: 1.0 g
Tłuszcze: 2.0 g
Węglowodany: 5.5 g
Błonnik: 1.9 g

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 kg świeżych marchewek
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (1 l)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (30 g)
  • 1 mała cebula
  • Kawałek świeżego imbiru (30 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny (20 g)
  • 4 łyżki śmietany ROBICO 18% (100 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Jak przygotować:

KROK 1: Marchew obieramy, kroimy, skrapiamy 2 łyżkami oliwy i kładziemy na blachę do pieczenia wraz z nieobranym imbirem oraz ząbkami czosnku. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy warzywa w temp. 180 stopni przez około 40 minut, aż marchewki będą zupełnie miękkie.
KROK 2: Cebulę obieramy i podsmażamy w osobnym rondelku na pozostałych 2 łyżkach oliwy. Gdy zacznie się szklić, dodajemy podpieczony imbir, uprzednio obrany i starty na tarce. Dodajemy sól i pieprz i pod przykryciem dusimy cebulę z imbirem przez ok 3 minuty.
KROK 3: Dodajemy upieczone już i pokrojone marchewki oraz obrany pieczony czosnek, dolewamy 2 szklanki bulionu warzywnego, przykrywamy i gotujemy przez ok 10 minut.
KROK 4: Po 10 minutach dolewamy pozostałe 2 szklanki bulionu oraz sok z cytryny, całość mieszamy i po ostygnięciu blendujemy wszystko blenderem ręcznym aż do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
KROK 5: Przed podaniem, już na talerzu dodajemy łyżkę śmietany ROBICO 18% i rozprowadzamy ją po zupie w fantazyjnych wzorach.

*Można dodatkowo udekorować świeżym tymiankiem i upieczonymi marchewkami.

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)