Mleko – produkt kontrowersyjny, więc intrygujący. Ma zwolenników i przeciwników. Niektórzy twierdzą, że powinny je pić tylko dzieci, inni podkreślają jego walory smakowe i odżywcze i nie wyobrażają sobie jak można bez niego funkcjonować. Kawa z mlekiem, kakao z mlekiem, koktajl na mleku, muesli z mlekiem, nie wspominając o całym wachlarzu innych zastosowań kulinarnych mleka. Kasza manna, zupy, kremy, ciasta, lody… bez mleka nie byłyby tak wyśmienite lub wręcz nie miałyby racji bytu.

Niewątpliwie jest to produkt spożywczy, co do którego można pokusić się o stwierdzenie, że dla większości społeczeństwa nie tylko polskiego, ale europejskiego, jest produktem do codziennego spożycia. Dla tych, dla których liczy się produkt najmniej przetworzony, proponujemy mleko świeże. Tylko jak rozpoznać je na półce?

Prawodawstwo Unii Europejskiej nie definiuje takiej kategorii mleka, jedynie poszczególne kraje członkowskie wprowadziły swoje kryteria dotyczące stosowania określenia „świeże”.

W Polsce, w związku z koniecznością  uporządkowania różnych kategorii mleka spożywczego i odróżnienia mleka świeżego od innych rodzajów mleka spożywczego obecnego na rynku, wprowadzono zapis do rozporządzenia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 15 marca 2013 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych w zakresie stosowania określenia „świeże” (§ 35). Warunki jakie musi spełniać mleko świeże, gwarantują, że poddawane jest ono jedynie minimalnej obróbce cieplnej – pasteryzacji, która gwarantuje bezpieczeństwo zdrowotne dla konsumenta i jednocześnie minimalizuje zmiany chemiczne, fizyczne i smakowe produktu.

ZIMNE MLEKO Robico jest  jednym z naprawdę nielicznych mlek, które spełniają wymagania zapisane w rozporządzeniu i można je nazywać „świeżym”. Poddawane jest procesowi mikrofiltracji, czyli usuwania drobnoustrojów na ceramicznych filtrach (ze skutecznością 99,9%) oraz pasteryzowane w temp. 72-750C przez 15 sekund. Dzięki takim zabiegom technologicznym jest to mleko najwyższej jakości i jednocześnie jest mlekiem najbardziej zbliżonym do mleka surowego, z zachowaniem jego walorów żywieniowych i smakowych.

Co więcej, od 2004 roku kiedy weszło na polski rynek do dnia dzisiejszego, ZIMNE MLEKO Robico jako JEDYNE W POLSCE sprzedawane jest w eleganckim, szklanym opakowaniu. Szkło jest najodpowiedniejszym surowcem do przechowywania żywności, a jednocześnie jest w 100 % poddawane recyklingowi, więc jest opakowaniem zdecydowanie ekologicznym.

ZIMNE MLEKO Robico ze względu na to, że jest mlekiem świeżym, ma 14-dniowy termin przydatności do spożycia i wymaga przechowywania w lodówce w temperaturze od 2 do 6 st. C.

Wszystkie wyżej wymienione cechy świadczą o tym, że ZIMNE MLEKO Robico nie tylko jest mlekiem świeżym, ale również produktem o wyjątkowym smaku i jakości, a szklane opakowanie zdecydowanie wyróżnia je na półce.

Spróbujcie ZIMNEGO MLEKA Robico i przekonajcie się sami! Ten smak Robicolosalną różnicę!