Czas przygotowania: ok. 50 min
Porcja: 10 racuchów
Poziom trudności: łatwe
165 kcal / 1 racuch (109 g)
Wartości odżywcze na 100 g:
Kalorie:152.6 kCal
Białko:5.5 g
Tłuszcze:4.0 g
Węglowodany:23.5 g
Błonnik:2.7 g
Składniki:
- 2 szklanki mąki owsianej (200 g)
- 3 średnie banany (350 g)
- 1 butelka Kefiru ROBICO (400 g)
- 2 jajka klasy M
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego (35 g)
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g) lub 25 g drożdży świeżych
Jak przygotować:
KROK 1: Banany obieramy, kroimy na kawałki po czym miksujemy blenderem. Dodajemy mąkę, żółtka jajek, kefir, cukier, drożdże i wszystko razem znów miksujemy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
KROK 2: Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do gotowego już ciasta, mieszamy łyżką.
KROK 3: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i na papier rozsmarowujemy łyżkę masła, ciast się wtedy nie przyklei do papieru.
KROK 4: Gotowe ciasto wykładamy łyżką na natłuszczony papier do pieczenia, formując placuszki ok 10cm średnicy.
KROK 5: Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy placki przez 10 minut. Gdy góra będzie już zarumieniona odwracamy wszystkie placki na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut
KROK 6: Podajemy z odrobiną kakao lub syropem klonowym.
Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)
*Banany to dobre źródło witamin: C, B1, B2, PP, B6, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego oraz bogactwo minerałów takich jak: potas, magnez, miedź, mangan i fluor. Banany to również źródło błonnika pokarmowego, a także innych związków takich jak: enzymy, olejki eteryczne, kwas jabłkowy, fitosterole i flawonoidy. Są więc bardzo odżywcze i powinno się je włączać do naszej diety.