Czas przygotowania: ok. 30 min + czas chłodzenia
Porcja: 12 kawałków
Poziom trudności: średnie
111 kcal / 1 porcję (140 g)
Wartości odżywcze na 100 g:
Kalorie: 80.4 kCal
Białko: 3.8 g
Tłuszcze: 2.3 g
Węglowodany: 11.8 g
Błonnik: 1.0 g
Składniki:
- 3 szklanki Zimnego Mleka ROBICO 3,2%
- 500 g musu dyniowego (przepis na mus poniżej)
- 4 opakowania galaretki cytrynowej bez cukru
- 500 ml wody
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (50 g)
- Mus dyniowy:
– 300 g miąższu z dyni
– 250 ml Zimnego Mleka ROBICO 3,2%
– 1 jajko klasy M
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– Szczypta gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki tartego kardamonu
– 1/3 szklanki cukru trzcinowego (50 g)
– Sok z 1/2 cytryny
Jak przygotować:
KROK 1: wszystkie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 2: Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, jajko oraz przyprawy korzenne. Całość dusimy aż dynia będzie miękka. Odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 3: Dodajemy sok z cytryny i blendujemy na gładką masę.
KROK 4: Rozpuszczoną galaretkę wlewamy do miski miksera i ciągle mieszając dodajemy 2 szklanki musu dyniowego oraz szklankę mleka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy
KROK 5: Okrągłą blachę o średnicy ok 25 cm lekko natłuszczamy i wylewamy do niej całą gotową masę.
KROK 6: Wstawiamy do lodówki na cała noc do stężenia
KROK 7: Podajemy z odrobiną syropu klonowego
Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)