Czas przygotowania: ok. 90 min
Porcja: 8 kawałków
Poziom trudności: średnie
202 kcal / 1 porcję 1 kawałek (85 g)

Wartości odżywcze na 100 g potrawy:

Kalorie: 231.5 kCal

Białko: 10.8 g

Tłuszcze: 7.4 g

Węglowodany: 33.5 g

Błonnik: 1.7 g

 

 

Składniki:

  • Mieszanka mąk bezglutenowych:
    0,5 szklanki mąki z amarantusa
    0,5 szklanki mąki ryżowej
    0,5 szklanki mąki gryczanej
    0,5 szklanki mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki KEFIRU ROBICO bez laktozy z l.rhamnosus
  • 2 białka jajek
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

SOS:

  • 6 łyżek sosu pomidorowego
  • 0,5 szklanki tartego sera parmezan (jest to ser bez laktozy)
  • ewentualnie dowolne dodatki (wówczas należy doliczyć dodatkowe kalorie i wartości żywieniowe).

Jak przygotować:

KROK 1: Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: wszystkie 4 mąki, oraz sól.
KROK 2: W garnuszku lub w mikrofalówce podgrzewany odrobinę kefir, tak aby był ciepły, ale nie gorący. Dodajemy drożdże i cukier, mieszamy, odstawiamy.
KROK 3: Do mąki wlewamy powoli kefir z drożdżami, po wymieszaniu dodajemy białka z 2 jajek oraz 2 łyżki oliwy z oliwek.
KROK 4: Miksujemy wszystko mikserem przez ok 5 minut, końcówką do wyrabiania ciasta. Gotowe już ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto nie będzie wyglądało jak typowe ciasto do pizzy, będzie miało konsystencję raczej rzadkiego budyniu.
KROK 5: Okrągłe 2 tortownice (średnicy ok 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i do każdej tortownicy wylewamy po połowie ciasta i rozprowadzamy łyżką.
KROK 6: Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni z grzaniem górnej i dolnej grzałki. Stawiamy tortownice z samym ciastem na ok. 4 minuty tak, żeby powstała już upieczona skorupka.
KROK 7: Wyciągamy tortownice, na ciasto nakładamy sos pomidorowy i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 8-9 minut.
KROK 8: Każdą pizzę kroimy na 4 części.

Przed podaniem posypać szczyptą oregano lub innych ulubionych ziół.

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).