Czas przygotowania: ok. 50 min.
Porcja: 2 naleśniki na porcję (z przepisu wyjdzie ok. 10 naleśników)
Poziom trudności: łatwe
356,4 kcal / 1 porcję (386 g)

Wartości odżywcze na 100 g:

Kalorie:97.2 kCal

Białko:2.4 g

Tłuszcze:3.4 g

Węglowodany:15.3 g

Błonnik:1.7 g

 

 

Składniki:

Na naleśniki:

  • 150 g mąki orkiszowej 1850
  • szczypta soli morskiej
  • 2 jajka klasy M
  • 250 ml Zimnego Mleka ROBICO 2%
  • 150 g wody gazowanej
  • 20 g oliwy z oliwek

Na farsz:

  • 1 kg słodkich jabłek
  • 2 łyżki cukru (30 g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (20 g)
  • 5 łyżek śmietany ROBICO 18% (po 1 łyżce na porcję)

Jak przygotować:

KROK 1: Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy mleko oraz jajka i mieszamy mikserem na gładką masę.
KROK 2: Dodajemy oliwę do ciasta i miksujemy jeszcze chwilę. Gdy nie ma miksera równie dobrze spisze się rózga do mieszania.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Gdyby okazało się zbyt gęste, dolewamy trochę wody do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
KROK 3: Rozgrzewamy mocno patelnię do naleśników i nalewamy ciasto równomiernie, aby pokryć całe dno cienką warstwą ciasta. Smażymy przez ok. pół minuty z każdej strony.
KROK 4: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy w dość grubą kostkę, następnie wrzucamy do garnka. Podlewamy ok 0,5 szklanki wody i dodajemy cukier. Dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając.
KROK 5: Uprażone jabłka wykładamy na naleśniki i zawijamy w ulubiony sposób.
KROK 6: Podajemy z łyżką śmietany i szczyptą cynamonu.

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)