Czas przygotowania: ok. 70 min
Porcja: 8 kawałków
Poziom trudności: średnie
283 kcal / 1 porcję (227 g)
Wartości odżywcze na 100 g:
Kalorie: 129.1 kCal
Białko: 4.3 g
Tłuszcze: 3.8 g
Węglowodany: 20.8 g
Błonnik: 2.3 g
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej typ 1850 (130 g)
- 1 szklanka mąki jaglanej (120 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (50 g)
- szczypta soli
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany ROBICO 18% (100 g)
- 600 g miąższu z dyni
- 500 ml Zimnego Mleka ROBICO
- 2 jajka klasy M
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki tartego kardamonu
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (50 g)
- sok z 0,5 cytryny
Jak przygotować:
KROK 1: Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: obydwie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli
KROK 2: do gotowej mieszanki dodajemy jajko i 4 łyżki śmietany ROBICO 18%.
KROK 3: Całość zagniatamy energicznie na dość sztywne ciasto. Rozwałkowujemy je na jeden duży placek i średnicy nieco większej niż nasza forma do pieczenia. Wykładamy ciasto na dno oraz boki formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na 15 minut do lodówki.
KROK 4: Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy cukier oraz przyprawy korzenne. Całość dusimy aż dynia będzie miękka. Odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 5: Dodajemy sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Jajka ubijamy i dodajemy do musu dyniowego. Ponownie blendujemy.
KROK 6: Wyciągamy z lodówki formę z ciastem i wykładamy nań cały gotowy mus dyniowy. Może wydawać się na początku zbyt gęsty, ale zgęstnieje podczas pieczenia.
KROK 7: całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut.
Przed podaniem dekorujemy orzechami i pestkami dyni lub odrobiną śmietany.
Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).